Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




28.10.2010

Steinkjer vg skole: Gruppe 4

Josef Grabowski

Hvem var Josef Grabowski, og hva er hans historie?

Josef var født 11/5-1911 i Posen, men hans hjemsted var Gleiwitz i Tyskland. Han var i en familie på fem: Mor Rosa, far Simon og hans tre søsken ved navn Leopold, Siegfred og Miriam.

Josef giftet seg med Lisbeth Wolf , 14. Desember 1937.
Lisbeth fikk mellomnavnet Sarah og Josef fikk Israel på den tiden alle jødene ble påbudt mellomnavn. (1938)

Han ble fange i konsentrasjonsleiren i Buchenvald, og arrestert på «krystallnatten» i November 1938, og løslatt samme år 29. November under «Aktions-Jude».
Han hadde fangenummer 27356. Josef var én av 10 000 fanger i Buchenvald.

Da nazistene tok over Tyskland, ble det stor utvandring på grunn av at man mistet alle rettigheter. Josef ønsket seg til Trondheim for å bli kantor (forsanger) i Det Mosaiske Trossamfunn i Trondheim.

Josef søkte for første gang opphold-og innreisetillatelse for seg selv og sin kone i 1938, men denne søknaden ble avslått.

Takket være referanse og gode ord fra sin bror Leopold, ble han i 1939 ansatt i Det Mosaiske Trossamfunn som kantor, og dermed fikk han arbeidstillatelse og oppholdstillatelse for et år. Broren Leopold hadde betalt for å få broren inn i Trossamfunnet.

Senere i 1939 søkte han på nytt for å få konen Lisbeth inn til Norge på grunnlag av at det var vanskelig for hun å være igjen i Tyskland. Og tilslutt ble også søknaden om innreisetillatelse for Lisbeth innvilget. De flyttet sammen i Trondheim, Innherredsveien 9, i 1939. Josef flyttet fra Danmark.

I 1940 måtte Josef på nytt søke om oppholdstillatelse, og grunnet arbeidet hans i Trossamfunnet så ble det nok en gang innvilget.

Etter et år til var gått (1941) ble det søkt om oppholdstillatelse for ytterlige ett år, men søknaden ble avslått, på grunn av at han var jøde. Det ble plutselig skjerpet inn.
Året før ble registreringen av Jøder påbegynt i Norge, og de herav i April i Trondheim.

I 1942 ble eiendelene til Josef Israel og Lisbeth Sara fratatt eiendelene sine, med en formue på 485,50 kr. I dette året ble Josef arrestert i Oktober 1942 på grunnlag av at han var jøde. Vi antar at Josef var en av 27 menn som ble innsatt på Falstad fangeleir, høsten 1942. På Falstad fikk han fangenummer 424. Lisbeth ble arrestert på samme grunnlag, men ble ikke sendt til Falstad. Kvinner og barn i 1942 ble plassert i en leilighet på Museumsplassen i Trondheim, og det var nok her Liesbeth havnet også.

Både Josef og Lisbeth ble antatt død i 1943.

De kildene vi mener best beskriver innholdet, så er det kortet fra fremmedregisteret (kildenummer 5.18), og familiebilde av Siegfred, Miriam, Josef og Leopold (kildenummer 2.2).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no