Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




28.10.2010

Steinkjer vg skole: Gruppe 8

SANGFUGL I BUR

Vi er en gruppe fra klasse 3STA ved Steinkjer videregående skole. Vi er fanget her på Falstad konsentrasjonsleir og er tvunget til å skrive et blogginnlegg om våres alle kjære Josef Grabowski. Vårt lite fargerike blogginnlegg symboliserer fangenes fargeløse liv her på Falstad.

Josef Grabowski ble født 11. mai 1911 i Posen i tidligere Tyskland, nå Polen. Familien monobryn bestod av tilsammen tre brødre og en søster, deriblant Josef Grabowski. Grabowski ble gift med Liesbeth Grabowski 14. desember 1938. Yrket til Grabowski var kantor. Kantor er en som leder allsangen under gudstjenester.

Under krystallnatten i november 1938 ble Grabowski fanget og plassert i Buchenwald. Han ble løslatt bare noen uker senere. Grunnen til at han ble løslatt antas å være at han lovte å skulle forlate Tyskland. Dermed reiste Grabowski til Norge, via København. Da han kom til Norge, ble han ansatt i Det mosaiske trossamfunnet i Trondheim. Først fikk han ikke oppholdstillatelse i Norge, men på andre forsøk fikk han det, med hjelp av broren som var overkantor i Danmark. Han fikk oppholdstillatelse i ett år. Grunnen til at han fikk oppholdstillatelse var at han var kantor. Denne søknaden var bare for ett prøveår, han søkte året etter om å få utvide sitt opphold ytterligere ett år til, som han også fikk innvilget. Kona hans, Liesbeth, fikk også oppholdstillatelse i Norge på grunn av vanskelige leveforhold i Tyskland. Josef og konen ville egentlig til USA, men rakk aldri å få noe svar på søknaden. I 1941 søkte han på nytt om visum i enda ett år, men søknaden ble ikke behandlet – og han bodde ulovlig i Norge fra 1. januar 1941 til høsten 1942 da han ble tatt til fange.

Vi som er fanger på Falstad har hørt fra våre forfedre at Josef var en ivrig sanger på komlokket her ved Falstad konsentrasjonsleir. Dette var et flott innslag for alle medfangene, i den ellers forferdelige hverdagen. Vanligvis måtte medfangene rydde gårdsplassen ved å plukke blad med munnen. Gabrowski gjorde tilværelsen bedre for fangene under sitt opphold her ved Falstad.. Synd han ikke er her nå.

Senere ble han observert på en fangetransport på vei til Auswitch fangeleir. Han døde trolig i denne fangeleiren i 1943, men det er uvisst. Kanskje lever han i dag, og kan feire sin 100årsdag neste år...?

(Vi valgte kildene 2 og 5 fordi de inneholdt det mest relevante stoffet får vårt blogginnlegg.)

Hilsen ei glad gruppe 8 som er ferdig med sin oppgave og kan forlate fangeleiren for i år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no