Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




19.04.2010

Orkdal vg skole: Gruppe 9

Josef Israel Grabowski, fange 424

Josef ble født den 11. mai 1911 i Posen (i dag Poznan), Polen. Han var sønn av Rosa og Simon Grabowski, og var den yngste i en søskenflokk på fire.

I november under krystallnatten i 1938 havnet Grabowski i konsentrasjonsleiren Buchenwald. Like etter ble han løslatt fra leiren, og søkte innreise- og oppholdstilatelse i Norge, for å komme seg vekk fra hjemlandet hvor han var utsatt som jøde. Søknaden ble avslått, og Josef oppholdte seg i Gleiwice fra årsskiftet 1938-1939. Der møtte han sin framtidige kone Liesbeth Wolff. De giftet seg i 1939, samme år som Josef igjen søkte innreise- og oppholdstilatelse i Norge. Denne gangen ble søknaden innvilget, og han reiste om København til Norge. Hans videre plan var trolig å flytte videre fra Norge til USA, men dette ble aldri Grabowskis skjebne.

Etter at Liesbeth kom flyttende fikk Josef seg jobb som kantor i det mosaiske trossamfunn i Trondheim etter å ha fått arbeidstillatelse. I følge kildene var han en musikalsk mann, som også var medlem av Nidaros mandssangforening. I tillegg til musikkinteressen engasjerte Grabowski seg sterk i jødesaken for Jødeisk hjelpeforening, noe som skulle vise seg å få negative konsekvenser for han. Det mosaiske trossamfunn hadde søkt om fornyelse av arbeidstillatelse for Josef, men den ble desverre avslått. I 1942 ble han nok en gang fange i konsentrasjonsleir, dette gangen på Falstad i Nord-Trøndelag.

Tyske okkupasjonsmakter tok over Josefs formue, som bestod av eiendeler som klær, mat, innredning og møbler i en total sum på 485,50. I kildene våre var arrestasjonen begrunnet med at han var jøde. Hva som skjedde med Grabowski er uklart, men det er bekreftet at han ble overført til Auschwitz etter oppholdet på transittleiren Falstad.

Etter krigen er det dokumentert hvem som overlevde oppholdet i Auschwitz. Grabowski var ikke blant disse. Vi fant også en uklar attest på at han døde den 19.mai i 1943, men en offisiell dødsattest finner vi ikke på fange 424.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no