Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




19.04.2010

Orkdal vg skole: Gruppe 7

Josef Grabowski

Hvem var egentlig Josef Grabowski?


Det vi vet, er at han ble født 11. mai 1911 i Polen. Han vokste opp sammen med faren Simon som arbeidet som selger, moren Rosa, og sine tre eldre søsken, Sigfred, Leopold og Miriam.
Josef utdannet seg til kantor ved de jødiske seminarer i Nürnberg og Køln. Han arbeidet først som kantor for den jødiske menigheten i Berlin, deretter som overkantor og lærer i Gleiwitz i Sclesien, hvor han bodde i begynnelsen av 1938.

Under Krystallnatta 9.-10. november 1938, ble Grabowski arrestert og sendt til konsentrasjonsleiren Buchenwald. Allerede 29. november ble han løslatt med tittelen «Aktions-jude».

Grabowskis bror, Leopold, arbeidet som kantor i København. Det mosaiske trossamfunn i Trondheim manglet på denne tiden fast kantor, og i og med i at de ikke fant noen som egnet seg i Norge, måtte de til utlandet. Leopold la derfor inn et godt ord for broren, og 19. desember 1938 søkte Grabowski om innreise- og oppholds- og arbeidstillatelse i Norge.

Grabowski fikk først avslått søknaden sin om innreise- og oppholdstillatelse. Trossamfunnet formulerte en skriftlig garanti for at Josef «ikke skulle falle det offentlige til byrde», og da han 1. februar 1939 fikk innvilget søknaden om arbeidstillatelse, førte dette til at han også fikk innreise- og oppholdstillatelse. Dette gjaldt i første omgang for ett år.

Grabowski hadde giftet seg med Lisebeth Wolff i 1938, men da han reiste til Norge, ble Liesbeth igjen i Gleiwitz. Da foreldrene hennes flyttet til Polen, satt hun igjen uten arbeid og mulighet til å klare seg på egen hånd. Josef Grabowski søkte derfor da også om innreise- og oppholdstillatelse for kona 28. august 1939. Lisebeth kom til Norge 2. november 1939.

Etter året i Norge var omme, hadde Grabowski planlagt å reise til USA når nødvendig reisetillatelse ble innvilget. Dette ble det ikke noe av.

Josef fortsatte i jobben som kantor, og trossamfunnet søkte derfor om ett års forlengelse av oppholds- og arbeidstillatelsen 17. januar 1941. Noen dager senere bestemte politiet at saken ikke skulle behandles. Grabowski oppholdte seg mest sannsynlig ulovlig i Norge etter den tid.

Grabowskis formue ble inndratt av tyske okkupasjonsmakter i 1942, og da ble han antageligvis også arrestert. 9. oktober 1942 ankom Grabowski fangeleiren Falstad. Arrestasjonsårsaken var at han var jøde.

I 1943 forsvant han fra fangeleiren. Mest sannsynlig ble han overført til Auschwitz hvor han ble myrdet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no