Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




19.04.2010

Orkdal vg skole: Gruppe 10


Josef Grabowski

Denne mannen var fange nr. 424 på Falstad fangeleir, men hvem var han egentlig?

Josef Grabowski ble født 11. mai 1911 i den polske byen Posen i en familie på seks.

I 1938 ble han arrestert under krystallnatten og innsatt i Buchenwald som fange nr. 27356. Kort tid etterpå ble han likevel løslatt den 29. november for så å gifte seg med Liesbeth Wolff den 14. desember.

I mai 1939 ankom Josef Grabowski Norge fra København, mens kona kom etter i november fra Tyskland. Etter først å ha fått innreise- og oppholdstilatelse avslått, gikk det mossaiske trossamfunn god for at Josef ikke ville bli en byrde for det norske samfunnet, antageligvis grunnet Grabowskis engasjement i jødiske hjelpeorganisasjoner. Han fikk etter dette oppholdstilatelse til 1. februar 1940. Josef Grabowski søkte om forlenget opphold i landet, men søknaden ble avslått.

Josef var sanger, nærmere bestemt kantor, og han opptrådte som tenor i Nidaros mandssangforening i en konsert som fikk god kritikk av Arbeideravisen den 2. april 1940.

I 1942 ble Grabowski arrestert, og den tyske okkupasjonsmakten la beslag på hele hans formue, som totalt var på 485kr og 50 øre. Her ble han innsatt på Falstad. Han ble beskrevet av Frank Storm Johansen som en operasanger som antageligvis var polsk flyktning. De tyske fangevokterne var glade i sang og Josef Grabowski ble ofte beordret til å synge. Selv om tyskerne var priviligerte av å ha sangeren i leiren, viste de ingen respekt for han.

Den 2. mars 1943 ble Josef Grabowski overført til Auschwitz, der han døde to måneder senere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no