Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




19.04.2010

Orkdal vg skole: Gruppe 4


Til minne om fange nr. 424 – Josef Grabowski!

Orkdal VGS var på besøk på Falstad, da vi fikk i oppgave om å finne ut om hvem Josef Israel Grabowski var. Vi i gruppe 4 gikk fort i gang med oppgaven, og dette er det vi fant ut om fange nr. 424.

Josef Israel Grabowski var en polsk/tysk jøde som ble født 11.05.1911 i Posen i Polen.(Datidens Øst-Tyskland)
Hans far var Simon Grabowski og han jobbet som selger. Simon var gift med Rosa Schäfer, og sammen hadde de 4 barn; Miriam, Siegfried, Leopold og Josef.

Josef Grabowski var også en av dem som ble tatt til fange under Krystallnatten i 1938. Ikke lenge etter dette ble han gift med Lisbeth Wollf, men det ble ingen barn.

Josef utdannet seg i den jødiske seminar i Nürnberg og Köln. Han var ansatt som kantor for den jødiske menigheten i Berlin-Freidenau og var senest overkantor og lærer i Gleiwitz i Schleisen.
Hans bror, Leopold, jobbet som overordna kantor i København. Også Josef var en stund i København og jobbet med sin bror. Det var Leopold Grabowski som anbefalte for det mosaiske trossamfunn i Trondheim og at de burde ansette hans bror Josef Grabowski som kantor. I 1939 ble han offisielt ansatt som kantor i Trondheim. Han ble ansatt som kantor i Trondheim fordi at de manglet ferdigutdanna kantorer. Josef søkte arbeidstillatelse hvert år. Han søkte også om oppholdstillatelse mange ganger, men ble avslått. Josef prøvde også å få kona, Lisbeth Sara Grabowski, til Norge, og i 1939 fikk hun visum, fordi han mente at forholdene for henne i Tyskland var umulige å leve i.

I 1942 ble han tatt til fange av SS politiet, og fraktet til Falstad. Han gjorde stort intrykk på medfangene med sin fantastiske sangstemme. Han ble ofte bedt om å synge kjente tyske sanger på slutten av dagen, da tyskerne som kjent var veldig glade i god musikk. Flere fanger husker disse konsertene veldig godt, som Julius Paltiel og Knut Giørtz.

Oppholdet på Falstad varte ikke lenge, han ble sendt videre til Berlin og deretter til Auschwitz-Birkenau. Her antar vi at han døde i Mai 1943, fordi alle spor slutter her.

Mellomnavnet Israel måtte Josef ta etter at Nürnbergloven kom ut. Den forlangte at alle jøder skulle ha et mellomnavn for å skille seg ut, slik at alle viste hva de var. Guttene måtte ta navnet Israel og jentene Sara.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no