Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




21.04.2010

Orkdal vg skole: Gruppe 5

Andre verdenskrig og Josef Grabowski

20. januar 1933 ble Adolf Hitler rikskansler i Tyskland. Demokratiet falt raskt etter denne dagen, og det ble etter hvert et nazistisk styre. I løpet av dette året gjennomføres det mange aksjoner mot jødene. De boikottet jødiske forretninger, brente bøker som var skrevet av jøder og mange jøder mistet jobben på grunn av sin etniske tilhørighet. Deretter kom «raselovene». Jødene ble fratatt sine borgerrettigheter og fikk stemplet en «j» i passet for å kunne identifiseres som jøde. De mistet stemmeretten og allerede i 1936 hadde 21000 jøder emigrert fra Tyskland.


9.-10. november 1938 gjennomførte tyskerne en ny opptrapping av jødeforfølgelsene i Tyskland. Under det som kalles Krystallnatten ble forretninger og leiligheter eid av jøder ødelagt og plyndret og synagoger ble brent. Ca 30000 jødiske menn blir fengslet og sendt til konsentrasjonsleirer. En av mennene som ble arrestert var Josef Grabowski. Vi har fått i oppgave å se nærmere på Josef Grabowski og hans historie.

Han ble født 11. mai i 1911 i Posen (tidligere Tyskland, nå Polen). Hans far het Simon og hans mor het Rosa. Han hadde også tre søsken, Siegfred, Leopold og Miriam. Han var utdannet kantor og jobbet hos Den mosaiske menighet i Gleiwitz, som også var hans hjemsted. 4. mai i 1939 kom han fra København til Norge, nærmere bestemt Trondheim. Han hadde egentlig planer om å dra videre til USA, men planene endret seg. Grunnen til at han kom til Trondheim, var at han ønsket jobb hos Det mosaiske trossamfunn i Trondheim. De søkte om arbeids- og oppholdstillatelse for ham første gang, men den ble avslått 21. desember 1938. Etter dette tok han selv ansvar og søkte personlig om tillatelse og lovte å ikke være til bry for det offentlige samfunnet. Den 18. januar 1939 fikk han innvilget søknaden om arbeidstillatelse som gjaldt fram til 1. februar 1940. 1. februar 1939 fikk han godkjent oppholdstillatelse i Norge.

6. oktober i 1942 ble den samlede formuen til Josef beslaglagt, og tre dager senere forgikk det massearrestasjoner i hele Norge. 27 menn fra Trondheim ble sendt til Falstad fangeleir og Josef Grabowski var en av dem. Mens han var der gjorde han særlig inntrykk på andre medfanger da han sto ute på plassen og sang for full hals. Dette ble senere beskrevet som særdeles vakkert, og flere av medfangene gråt under denne seansen. I november ble alle jødene i Norge samlet i Oslo for å deporteres videre. Josef Grabowski ble først deportert til Berlin. 2. mars 1943 ble han og mange andre ført til utryddelsesleiren Auschwitz. Der døde han i mai 1943.

Etter å ha arbeidet med dette i dag på Falstad, har vi fått et større innblikk i hvordan forholdene var for jødene her i Norge, og hvordan det var å være fange her på Falstad fangeleir.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no