Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




21.04.2010

Orkdal vg skole: Gruppe 6

Josef I. Grabowski
– mannen med den store stemmen

Historien om Josef I. Grabowski er et mysterium for mange. Etter vårt møte med fangeleiren sitter vi igjen med mange inntrykk. En mann som rørte de fleste gjennom sitt mørke opphold ved Strafgefangenenlager Falstad. Med sin vakre stemme gav han fangene et minne for livet, et minne om en mann med mot, et minne om en mann de ville huske for alltid. Vi sitter igjen med mange spørmål om Josef, men vi fikk også innblikk i hans harde liv som jøde under andre verdenskrig.

Å være en forsker krever så mangt, og det er en utfordrende og spennende prosess, det å skulle finne ut om hvordan situasjonen var under andre verdenskrig. I dette tilfelle skulle vi finne ut om Josef Grabowski. Han ble født i byen Poznan, Polen, i 1911. Vi fant tidlig ut at det var en mann som hadde bodd mange steder i Europa, bl.a. i Trondheim og ved fangeleiren på Falstad. Det satte oss på sporet i å finne ut om hans reise gjennom Europa. Derfor jobbet vi systematisk i å finne ut hvor han befant seg, og ikke minst hvorfor han befant seg på så mange steder.

I sine yngre dager bodde han i Poznan, før han senere flyttet til Gliwice. Her bodde han til årsskiftet 1938-39. Hitler hadde i løpet av 30-tallet skaffet seg makten over Tyskland, og senere ble Polen invadert, og en del av det tredje rike. Josef var jøde, og nazismens framtog fikk store konsekvenser for hans liv. Etter krystallnatten i 1938 ble han arrestert, og sendt til fangenskap i Buchenwald i Tyskland. Den 29.november ble han løslatt, og Josef fant fort ut at han ikke kunne bli i Polen hvis han skulle overleve. Han hadde jobb som kantor, i likhet med sin bror Leopold, som hadde fått jobb i København. Broren ønsket også at Josef skulle få seg jobb som kantor utenfor nazi-Tyskland, derfor sendte han brev om arbeids- og oppholdstillatelse i Norge som kantor for det mosaiske trossamfunn i Trondheim. Etter mange forsøk fikk han jobben som kantor, men han måtte ikke være det offentlige til byrde, og derfor fikk han ikke ta med seg kona til Norge. Dette har fått oss til å stille spørsmålstegn med velferdsstaten, Norge.

Oktober 1942 ble Josef sendt til Falstad, og stemplet med en J, som symbol på at han var jøde. Han gjorde et sterkt inntrykk på medfanger, og vi hørte på opptak om fanger som overlevde krigen at de husker mannen med den store stemmen. I omtrent ett år var han i fangeleiren før han ble fraktet til dødsmaskinen i Auschwitz-Birkenau. Reisen fra Falstad til konsentrasjonsleiren er veldig uviss, men vi fant ut at han var innom hovedstaden Berlin, før han ble sendt videre til Auschwitz-Birkenau med tusenvis av jøder. Sporene er veldig få, og konklusjonen for mange er at hans liv tok slutt her.

Minnene som sitter igjen i fangeleiren er sterke, mange led en ufortjent skjebne, deriblant Josef Grabowski. Vi sitter igjen med et inntrykk av en mann som gav fangene et håp om en bedre framtid. En mann med en stor stemme, en mann som kjempet for friheten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no