Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




21.04.2010

Orkdal vg skole: Gruppe 3

Skoledag på Falstad

Hei alle bloggvenner! I dag har jeg saftig nytt. Vi har vært på Falstad, en tidligere fangeleir under andre verdenskrig. Vi bli introdusert til skjebnen til en fange som var fanget her. Vi skulle leke historikere og lette rundt i kildene etter stoff om ham. Det er mange beretninger om en episode der en mann skal ha sunget ut av full røst foran alle fangene og fangevokterne. Mange opplevde dette som rørende i all den hverdagslige elendigheten. Med alle disse beretningene kom et sug etter å finne ut mer om denne mystiske mannen. Vi ga oss til å lete rundt etter mer stoff om han.
Josef Grabowski var hans navn. Han ble født 11 mai, i 1911. Han bodde i Posen i Polen, sammen med sin familie. Familien besto av mor, Rosa. Far, Simon. Brødrene Siegfried og Leopold, og søsteren Miriam. Familien Grabowski var jødisk. Senere ble han gift med Lisbeth Wolff, nærmere bestemt 30. april 1920.

Krystallnatten, 4-5 november 1938 ble han arrestert og tatt til fangeleiren Buchenwald, men ble løslatt 29 november samme året. Året etter ble han søkt til Trondheim som kantor for det mosaiske trossamfunn i Trondheim. Han kom til Trondheim 4/5 1939 fra København og bosatte seg i Innherredsvegen!

9/10 1942 ble Grabowski arrestert og tatt til fange på Falstad fangeleir. Grunnet til dette var hans jødiske opphav. Det var her han satte spor som gjør at han i dag er en av de vi minnes på museet.

2/3 1943 ble han sendt til Berlin og vidre til Aushwitch, hvor sporene slutter. Det antas at han døde i fangeleieren.

Da vil vi avslutte med å takke for oss. Vi har hatt det helt brilliant borti her :)

Takk for ozz :)

mvh Lars Laabetuss, Jonassa The Man, Zimmy albanian snoop doggy dog, and little cutiepie

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no