Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




19.04.2010

Orkdal vg skole: Gruppe 3


Fange nr. 424 – Josef Grabowski

Josef Israel Grabowski var født 11.05.1911 i Posen i Polen. Men Josef hadde tysk statsborgerskap som følge av at Polen var under tysk okkupasjon. Han hadde tre søsken, Miriam, Sigfried og Leopold. Søsknene hadde et nært forhold, og Leopold skulle vise seg å spille en viktig rolle i en kritisk periode av Josefs liv. Det var mye på grunn av Leo at Josef i 1939 fikk jobb som kantor i Det Mosaiske Trossamfunn i Trondheim.

I I årene 1938-1943 befant Josef seg på mange ulike steder rundt om i Europa. Det hele startet med at Josef fikk jobb som Kantor i København, der hans bror, Leo, var overkantor.
Under krystallnatta i november 1938 blir Josef Grabowski tatt til fange av nazistene og satt i fangeleiren Buchenwald. Han ble løslatt 29. november da «Aktions-Jude» pågikk. Etter oppholdet i Tyskland, flytter Josef Grabowski til Gliwice i Polen. Der gifter han seg med Liesbeth Dorothea Wolff 14. desember 1938. Men Josef Grabowski er arbeisledig, og reiser til København for å få hjelp av Leo.

19.12.1938 mottar Centralpasskontoret en søknad om oppholds- og arbeidstillatelse for Josef Grabowski. Søknaden blir avslått. 02.01.1939 mottar de en ny søknad, som blir innvilget med forbehold om at Josef Grabowski ikke blir en økonomisk belastning for den norske stat.
04.05.1939 kommer Josef Grabowski flyttende fra København til Trondheim. Her jobber han som kantor (forsanger) i det mosaiske trossamfunnet, han engasjerer seg også i den jødiske hjelpeforeningen.

Josef Grabowski er svært musikalsk og aktiv i Nidaros mannsangforening, der han er tenor.
24.10.1939 kommer Lisbeth Grabowski flyttende til Trondheim fra Tyskland, også hun med forbehold om å ikke være belastende for den norske staten.

9. april 1940 blir Norge okkupert av Tyskland, og alle jødene blir etterhvert sendt i konsentrasjonleir. Det samme gjelder for Josef Grabowski, som i 1942 blir sendt til fangeleiren Falstad i Nord-Trøndelag. De andre fangene kjente Josef Grabowski som «operasangeren», og hans sang var et lyspunkt i elendigheten. Josef Grabowski påvirket ikke bare fangene, men også vaktene med sine vakre toner.

I 1943 blir en del fanger, deriblant Josef Grabowski, flyttet til Auschwitz, en dødsleir i Polen.
Her slutter historien om Josef Grabowski.

Vi har i hovedsak benyttet oss av primærkildene som befant seg i utstillinga på Falstadsenteret.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no