Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




19.04.2010

Orkdal vg skole: Gruppe 2


I årene før 2.verdenskrig blir jødenes levevilkår stadig vanskeligere, og de kommer utfor en sterk undertrykkelse og utallige aksjoner mot seg.

I 1933 ble Adolf Hitler utnevnt som rikskansler i Tyskland. Demokratiet ble avskaffet, og bevegelsene mot jødene startet. Jødiske offentlige tjenestemenn mister jobbene sine, bøker skrevet av jødiske forfattere ble brent offentlig og jødiske forretninger ble boikottet.

Raselovene i Nürnberg vedtas i 1935 og jødene blir fratatt alle sine borgerrettigheter, eksempelvis kan ikke «ariske» gifte seg med «ikke-ariske». I løpet av dette året emigrerer 21 000 jøder ut av Tyskland. Videre i 1936 mister alle jøder og sigøynere sin stemmerett.

Norge er blant mange land som nekter å ta i mot jødiske flyktninger etter 1938. Nå er det innført krav om at alle jøder må bære legitimasjon i tillegg til at passene deres blir stemplet med bokstaven «J» for å vise at disse menneskene er jøder. 9.-10.november 1938 kalles Krystallnatten og det var denne natten jødiske forretninger blir plyndret og synagoger blir brent. 30 000 jødiske menn blir sendt til konsentrasjonsleirer denne natten.

2.verdenskrig er i gang og 2 millioner jøder er nå under tysk kontroll. I tida fram mot 1940 kommer 400 utenlandske jøder til Norge. Landet blir invadert av tyskerne og levekårene til jødene blir stadig vanskeligere, nå må de levere fra seg sine radioapparater. Året etter opplever Sovjet massehenrettelser av jøder og mange blir deportert til gettoer og leirer. Samtidig blir det satt i gang en systematisk kartlegging av jødene i Norge og synagogen i Trondheim blir beslaglagt, her blir blant annet Josef Grabowski arrestert. På samme tid blir alle mannlige jøder i Nord-Norge også arrestert.

I 1942 har tyskerne kommet fram til en endelig løsning på jødespørsmålet; de skal utføres en total utryddelse som dermed medfører at hundretusener blir sendt til ulike konsentrasjonsleirer verden over. I Norge blir i alt 771 jøder deportert fra landet, kun 34 overlever. I årene etter følger mislykkede opprør i gettoer og leirer, kun ett krematorium ble brent, og opprørerne ble henrettet.

I januar 1945 beslutter nazistene at de skal avvikle leiren i Auschwitz og sender 60 000 fanger på dødsmarsj sørover. Sovjetiske tropper finner derfor få fanger i leiren når de kommer for å frigjøre fangene.

Josef Grabowski var en av disse jødene som opplevde nazistenes jødehat.

Han ble født i Posen i Polen 11.mai 1911. Josef hadde 3 søsken, Siegfred, Miriam og Leopold. Leopold hadde en stilling innenfor det jødiske trossamfunnet i København, Det Mosaiske Trossamfunn. Han var en viktig del av Josefs reise til Norge. Leopold kontaktet menigheten i Trondheim og ba om en stilling til sin bror. Styret i menigheten godtar hans ønske og ansetter Josef som kantor og skaffer både oppholdstillatelse og arbeidstillatelse. Betingelsene mot ansettelsen er at de ikke blir påført noen utgifter og at han ikke blir en bryde for staten. Dermed må Leopold skaffe alle de nødvendige utgifter for Josefs opphold i Norge. Dette innebærer en fast lønn på 150 kr i måneden.

I 1938, samme år som Josef drar til Norge blir han også løslatt fra fangeleiren Buchenwald i Berlin, der han har vært siden han ble arrestert under Krystallnatten. Året etter Josef har ankommet Norge, ber han om at også hans kone får oppholdstillatelse i landet, da det er vanskelig for henne å oppholde seg i Tyskland.

Et par år sendere søker Josef om enda et års oppholdstillatelse, men dette blir avslått og må forlate landet. 2.mars 1943 blir Josef transportert fra Berlin og videre til Auschwitz. Det sies at han forsvinner i mai 1943, 32 år gammel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no