Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




19.04.2010

Orkdal vg skole: Gruppe 1




Fangenummer 424

I dag var tredjeklassen ved Orkdal VGS ved Falstadsenteret i Nord-Trøndelag.
Der fikk vi en gruppeoppgave om å finne ut hvem fange nr. 424 Josef Grabowski var.
Josef Grabowski var født 11.05.1911 i Posen, Polen. Han var yngstemann i en søskenflokk på fire, familien kom opprinnelig fra Polen, men hadde bosted og statsborgerskap i Tyskland. Inntrykket vi fikk av familien var at de deltok aktivt i musikken.
I tidsperioden 1937-38 var det funnet to ulike bo adresser i Tyskland. De var Markgraffenstrasse 7 og Reichsprasidenten platz 1. Den 14. desember 1938 giftet han seg med tyskeren Liesbeth Wolff. Det finnes ikke noen tegn som indikerer at de to fikk barn sammen.
Broren Leo hjalp Josef så godt han kunne ved å sende brev til det Mosaiske trossamfunn i Trondheim, for å skaffe han jobb som kantor. Leo foreslo også at han skulle betale lønnen selv til Josef, slik at han ikke skulle bli en byrde for det norske samfunn.


Med dette sendte trossamfunnet inn en søknad om innreise, arbeids- og oppholdstillatelse i 19.12.1938. Denne søknaden ble avslått. Men 02.02.1938 tok Josef saken i egne hender og sendte inn en søknad. For at denne søknaden skulle bli godkjent ville myndighetene ha en garanti fra Leo, om at broren ikke skulle bli en byrde for samfunnet. Denne søknaden ble innvilget 04.02.1939.

Så 04.05.1939 Flyttet Josef til Trondheim, der han deltok aktivt i Nidaros Mandsangforening. Og 27.08.1939 ble Josef ansatt i det Mosaiske trossamfunn i Trondheim. Rett etter å ha blitt ansatt som kantor, gjorde han alt i sin makt for å skaffe oppholdstillatelse for kona, Liesbeth. Denne søknaden ble godkjent. Etter å ha jobbet som kantor i ett par år, gikk arbeidstillatelsen ut. 17.01.1941 søkte da menigheten om en forlengelse av Josefs oppholdstillatelse, som ble avslått.

09.10.1942 ble han satt inn på Falstad fangeleir, med fangenummer 424 på det grunnlag at han var jøde. På Falstad ble han best kjent for sine musikalske evner, som hjalp med å lette stemningen i leiren. Mange fanger husker hans vakre stemme som et lyspunkt i den ellers så tragiske hverdagen.

Josef Grabowskis død er fortsatt et mysterium, men det er antatt at han døde i året 1943, under sitt opphold ved Falstad.

Vi syntes at oppgaven var både lærerik og interessant, men vi sitter fortsatt igjen med endel ubesvarte spørsmål, som vi håper blir besvart utover dagen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no