Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




21.04.2010

Orkdal vg skole: Gruppe 1

FANGE NR 424 – JOSEF GRABOWSKI

Far: Simon
Mor: Rosa
Bror: Sigfred
Bror: Leopold
Søster: Miriam

Josef Grabowski ble født i Posen (daværende Tyskland, nåværende Polen) den 11. mai i 1911. Vi vet lite om livet hans fra 1911- 1938, men pga familiebilder som ble tatt i 1928 og 1935, kan vi anta at familien fortsatt var samlet på denne tida. Parallellt med dette kan det nevnes at NSDAP med Adolf Hitler i spissen, kuppa makta i 1933. Antisemittismen var altså veletablert allerede på dette tidspunktet.

4. desember i 1938 sendte broren (Leopold), som jobbet som kantor i det Mosaiske trossamfunn i København, en anmodning til menigheten om at Josef skulle få jobb som kantor i det Mosaiske trossamfunn i Trondheim.

4. februar i 1939 blir Josef foreløpig ansatt ett år, under lovnaden om at han ikke skulle «falle staten til byrde». Josef hadde på denne tiden kontakt med en menighet i San Fransisco, og brukte trolig Norge som transitt i vente på innreisetillatelse til USA. Samtidig med dette bodde kona, Lisbeth, i Tyskland. Hun hadde formidlet at levevilkårene var uutholdelig i Tyskland på denne tida.

Like før Josef reiste til Norge, giftet Josef og kona Lisbeth seg i Gliwize. De måtte gifte seg hos byfogden, trolig pga at byens synagoge hadde blitt brent ned under krystallnatta 10.november. Under krystallnatta ble ca. 10.000 jøder arrestert i Tyskland. Dette var nok også årsaken til at Josef dro til Norge ca. 3 mnd senere.

Da Josef drog fra Tyskland, hadde han med seg absolutt alle sine eiendeler. Dette viser tydelig at Josef var innstilt på å etablere seg på nytt et annet sted, og var herved på flukt.

Umiddelbart da han ankom Norge 4.februar 1939, meldte han seg hos politiet og fikk arbeidstillatelse. Han starter i arbeidet som kantor ved menigheten, med en lønn på 150,- mnd, og kilder forteller blant annet om at han har undervisning av jødiske elever hjemme hos seg fra mai til oktober 1941. Han var også aktiv i Den Jødiske Hjelpeforeninga i Trondheim, som arbeidet for å bedre levevilkårene for jødene under krigen.

Josef søkte den 28. oktober 1939 om at kona Lisbeth skulle få innreisetillatelse til Norge. Han kom til Norge 5. november 1939. På denne tida har krigen for alvor starta, og Josef innser at veien til Amerika ville ha blitt lang. Han søker derfor om å utvide arbeidstillatelsen ett år til. Det får han innvilget, men han får ikke innvilget forlengelse av oppholdstillatelsen. Pga at han meldte seg for politiet da han ankom Norge i 1939, var det lett for SS å finne han i politiets arkiver. 6. oktober 1942 beslaglegger de formuen hans, og han blir anholdt. Tre dager senere blir han sendt som krigsfange på Falstad.

Den eneste dokumentasjonen vi har på hans tid på Falstad, er flere medfangers beretninger om en episode en vinternatt i fangegården. Her åpenbarte han seg som en fremragende tenorsolist, og episoden brente seg fast i minnet til flere av fangene.

3. mars 1943 ble Josef og kona Lisbeth videreført til Auschwitz Sachsenhausen. Kona ble trolig sendt i gasskammer umiddelbart, mens han selv døde rundt mai 1943.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no