Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




05.11.2010

Verdal vg skole: gruppe 4

Josef Grabowski

Josef Grabowski ble født den 11. mai i 1911 i Posen. Han vokste opp i Posen sammen med sin far Simen, mor Rosa, bror Siegfried, bror Leopold og søster Miriam. I 1938 ble Josef Grabowski gift med Lisbeth Wolff. Josef var jøde og tysk statsborger. I årsskifte 1938 – 1939 var han registrert på to adresser i Gliwice. Josef Grabowski søkte selv om oppholdstillatelse, men til ingen nytte. Den 2. januar 1939 søkte Josef Grabowski om oppholdtillatelse i Norge nok en gang. Denne gangen hadde Centralpasskontoret sendte et brev til det Mosaiske trossamfunn om at de måtte gå god for Josef, og at de måtte garantere at han ikke var til bry for samfunnet. Dermed sendte det Mosaiske trossamfunn en bekreftelse på dette. Den 31. januar i 1939 fikk Josef Grabowski innvilget oppholdstillatelse og flyttet etter hvert til Trondheim den 4. mai i 1939. Når han hadde funnet seg til rette i Norge, ønsket han også sin hjelpeløse kone Lisbeth Grabowski til Norge. Foreldrene hennes hadde nemlig flyttet til Palestina på grunn av frykt for de Tyske nazistiske styrkene. Den 24. oktober i 1939 fikk Lisbeth Garbowski også oppholdstillatelse i Norge.

Josef Grabowski ble ansatt av sin bror Leopold som kantor i det Mosaiske trossamfunn. Det finnes mange møteprotokoller og brevarkiv som viser til at han var en aktiv og viktig person i det Mosaiske trossamfunn. Han var en sanger og var med i Nidaros mandssangforening, der han var tenor. Et år etter Josefs ankomst til Norge måtte han søke om oppholdstillatelse på nytt, som han ikke gjorde selv. Det Mosaisk trossamfunn søkte om oppholdstillatelse for ham, på grunn av at han ville hjelpe han siden han var kantor og svært viktig innenfor deres trossamfunn.


Etter de fire første månedene i 1941 foregikk religionsskolen hjemme hos Josef Grabowski. Han samarbeidet også med funksjonærene som var knyttet til trossamfunnet i Oslo. Josef var medlem i jødisk hjelpeforening, der han var til stor hjelp for den jødiske hjelpeforeningen og dens medlemmer.

Den 9.oktober i 1942 ble Josef Grabowski tatt til fange til Falstad fangeleir, hovedsakelig på grunn av at han var jøde. I sammenheng med en massearrestasjon av jøder i Norge som fant sted i Trondheim.

Ekteparet Grabowski ble sendt til Auschwich og man vet at ekteparet døde eller ble drept i tysk fangenskap mest trolig i 1943.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no