Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




05.11.2010

Verdal vg skole: Gruppe 3

Mysteriet Grabowski

Mange fanger fra Falstad husker mannen i borggården som stod på kumlokket og sang. Hvem var mannen som klarte å røre ved så mange, og hva ble hans senere skjebne?

Den 11.5 1911 ble en gutt født i Poznan. Han var sønn av Rosa og Simon Grabowski, som var jødiske. Han fikk navnet Josef, og var yngst av fire søsken.
Josef utdannet seg som kantor i Nurnberg og Köln, og jobbet etter hvert som kantor i den jødiske menighet i Berlin, samt som overkantor og lærer i Gliwice.
Forholdene for jøder i Polen og Tyskland ble etter hvert svært vanskelige. Etter at Hitler overtok makten i 1933 hardnet det til, og mange lover innskrenket jødenes rettigheter. I 1935 kom raselovene, og da ble jødene fratatt alle borgerrettigheter. Ca. 21 000 jøder emigrerte. I juli 1938 møttes 32 land i Evian i Frankrike for å diskutere den store strømmen av flyktninger, og de fleste landene, deriblant Norge, nektet å ta imot de jødiske flyktningene. De ble ikke anerkjent som politiske flyktninger.

Litt senere dette året, i november, ble Josef arrestert i forbindelse med Krystallnatten. Etter å ha sittet en kort stund i Buchenwald ble han løslatt. Like etter giftet han seg med Liesbeth Wolff fra Gliwice. Fem dager etter at de ble gift søkte det Mosaiske trossamfunn om arbeidstillatelse for han der de lovte å betale han kr. 150 per måned for å være kantor. Grabowski søkte også selv om tillatelse til å komme inn i Norge, men først etter at trossamfunnet hadde garantert at han ikke ville bli en byrde for landet fikk han arbeidstillatelse. Broren Leopold hjalp Josef i denne tiden ved å anbefale han til trossamfunnet. Da Josef flyttet til Norge i mai -39 kom han også fra København, der broren bodde.

En av forutsetningene han nevner i søknaden for å få arbeidstillatelse er at den kun gjelder for han og ikke hans kone. I 1939 søker han derimot innreisetillatelse også for henne, og denne blir innvilget i oktober samme år. 5. november flytter Liesbeth til Norge, og de flytter inn i Indherredsvegen 9 i Trondheim. Josef får i februar 1940 innvilget tillatelse til å være i Norge i ett år til. Året etter søker han på nytt om forlengelse, da han ikke har fått visum til USA, som var den opprinnelige planen. Søknaden blir avslått en uke etter. Tre måneder etter blir synagogen i Trondheim beslaglagt. Grabowski flytter undervisningen hjem til seg, og det jødiske samfunnet går under jorden.

De neste sporene etter Grabowski finner vi i 1942 da hans formue blir beslaglagt. Han har verdier for kr. 485,50, som nazistene altså beslaglegger. 9. november blir han fanget og satt på Falstad som fange nummer 424.

Sporene etter Grabowski slutter med en registrering på Osttransport nr. 32 den 2.3.1943. Det finnes ingen informasjon om videre skjebne.
I 1943 anses både han og kona som avgått ved døden av norske myndigheter. Vi får kanskje aldri vite hva som hendte med Josef Grabowski.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no