Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




03.11.2010

Verdal vg skole: Gruppe 3

FALSTAD

I gjennom skolen er vi på den gamle fangeleiren på Falstad. Vi er blitt delt inn i i grupper for å undersøke historien om Josef Grabowski. Vi skal ta for oss hans liv og historie som jøde under holocaust.

Josef Israel Grabowski.
Josef ble født 11 mai 1911 i Poznan/Posen. Han var en av søskenflokken på fire som alle bodde sammen med foreldrene. Etter hvert giftet han seg med Liesbeth Dorothea Wolf, hun tok navnet Grabowski etter Josef. Som voksen bodde han i Gliwice og var kantor. Han var en flink operasanger.

Under Krystallknatten i November1938 ble mange jøder arrestert, også Josef. Men han ble løslatt på en betingelse, og det var at han måtte få seg ut av Tyskland, derfor søkte han oppholdtillatelse i Norge. Søknaden ble avslått fordi det var ingen sikkerhet at han ikke ble en byrde for samfunnet. Men som kantor fikk han oppholdstillatelse fordi at det mosaiske trossamfunnet kunne sikre han arbeid. Sent samme år fikk også hans kone arbeids og oppholdstillatelse. Han måtte hvert år søke om ny oppholdstillatelse, noe som frem til 1941 ble godkjent. Nå hadde Nazi-Tyskerne tatt over styringen og bestemmelser om oppholdstillatelse. Krigen var i gang og jøder ble ikke godkjent. I nesten ett år var Josef i Norge ulovlig, og drev med undervisning i hjemmet. I 1942 inntok tyskerne synagogen og førte jødiske menn til Falstad, deriblant Josef Grabowski med fange nr. 424.

Under sitt opphold på Falstad ble han kommandert på kumlokket til å synge! SS-soldatenes hensikt var ikke for å glede, så tyske soldatsanger ble sunget. Til deres forbauselse var han en ekstremt god sanger så hele forsamlingen, både soldater og fanger, ble målløse, rørt og mange gråt. Soldatene nøt øyeblikket, som hevn og for å bekrefte sin maktposisjon, ble de straffet med å plukke løv med munnen. Dette var både fysisk og psykisk nedverdigende. På fangeleirene ble alle umenneskeliggjorte, alle ble gjort like. Dette for att soldatene ikke skulle få medfølelse og føle de hadde noe felles med dem. Fangene fikk nummer og ingen navn. Samme kler, samme hår og det var ikke noe personlig!

Etter krigens slutt ble mange papirer ble brent og fakta til intetgjort. Det er vanskelig å si hva som skjedde med Grabowski etter sitt opphold på Falstad, men han endte opp i den polske konsentrasjonsleiren i Auschwitz, hvor han antageligvis mistet sitt liv.

Grabowski's sang på kumlokket minnes av mange overlevende ved Falstad, og var en av få lyspunkter ved fangeleirens torturfylte hverdag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no