Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




23.11.2010

Leksvik vg3: Gruppe 4

Josef Grabowski- Fange nr. 424

I dag har vi, Natalie, Ida og Eirin, vært på utflukt til Norges nest største fangeleir under 2. verdenskrig, Falstad. under 2. Etter en kort innføring i jødeforfølgelsen under 2. verdenskrig, fikk vi en interessant «detektivoppgave». Ved å bruke ulike kilder, skulle vi finne ut mer om den polske jøden Josef Grabowski.

Dette fant vi ut:

Josef Grabowski ble født i den polske byen Poznan 19.11.1911. Han sønn av Simon og Rosa Grabowski, og hadde tre søsken: Siegfried, Leopold og Miriam. Han giftet seg med den jødiske tyskeren Lisbeth Grabowski.

Det er mange hull i historien om Josef Grabowski, men det neste vi fikk greie på var at han i november 1938 ble arrestert under massearrestasjonen, også omtalt som Krystallnatten. Josef Grabowski ble sendt til Buchenwald, en av de første tyske konsentrasjonsleirene. Samme år ble han løslatt som «Aktions- Jude». Like etter var han i Danmark begynte han å søke om arbeids- og innreisetillatelse til Norge, nærmere bestemt Trondheim. Hans søknad ble avslått opptil flere ganger, og Det Mosaiske Trossamfunnet begynte å søke for han. Deres første søknad ble avslått, men da de lovte at de skulle ta vare på han, slik at han ikke ble en byrde for staten. Han kom til Norge i 1939, og ikke lenge etter kom hans kone etter.

I Trondheim arbeidet Josef Grabowski som kantor i Det Mossaiske Trosamfunn. Der drev han også religionsundervisning. Etter at jødeforfølgelsen i Trondheim tok seg opp, begynte han undervisningen i eget hjem. Han engasjerte seg også i jødisk hjelpeforening.

I 1942 ble han arrestert og sendt til fangeleiren Falstad. Falstad fungerte både som en transittleir, arbeidsleir og dødsleir. Kort tid etter ble han sendt til konsentrasjonsleiren Auschwitz. Det er ingen spor etter Josef Grabowski etter han ble sendt til Tyskland. I Auschwitz endte han mest trolig sitt liv som jødisk fange i ett av nazitysklands mange horrible gasskamre.

Josef Grabowski var en mann med en stor stemme. På Falstad hendte det at en av fangene ble plukket ut til å synge tyske soldatsanger, med hensikt å ydmyke vedkommende. Josef Grabowski overrasket hele forsamlingen med sin praktfulle stemme. Mange felte tårer under oppvisningen, og flere tyske soldater ble målløse og gikk stille inn. Han hadde rørt alle. Under følger en av fangenes opplevelse av hendelsen.

Dette var en spennende dag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no