Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




23.11.2010

Leksvik vg3: Gruppe 3

Josef Grabowski

Født 11 Mai, 1911 i Posen, Polen. Han bodde i Gleiwitz og var tysk stadsborger. Familien hans bestod av mor Rosa, far Simon, brødrene Siegfred,Leopold og Miriam. Han ble først arrestrert under krystall natten. Han ble løslatt 29 November fra Buchenwald som en aktion jøde, det vil si at han måtte forlate Tyskland. Han hadde da en drøm om å flykte til Amerika.

Josef dro så til sin bror Leopold i København som hjalp Josef med å kontakte synagogen i Trondheim. Josef får avslått sin første søknad om opphold og innreisetillatelse til Norge. Men etter hvert fikk han innreise og oppholdstillatelse og ankom Trondheim 4 Mai 1939. Unntaket var at han ikke skulle bli noen byrde for samfunnet.

Kona Elisabeth kom til Trondheim 5 November 1939. Han bodde i Innherredsveien 9 i Trondheim. Vi vet at Josef Grabowski var ansatt som kantor i Det Mosaiske Trossamfunn. Han var tenorsolist i Nidaros mandssangforening og ble bedrømmet etter en forestilling og fikk gode tilbakemeldinger.

Josef hadde også søkt oppholdstillatelse i USA og planla å reise dit så snart han fikk innreisetillatelse. Og denne søknaded omfattet også hans kone.

Han ble fengslet på Falstad den 9 Oktober 1942 der han var plassert i litt over 1 måned og fikk fangnummer nr 424. Etter dette ble han videresendt til Auschwitz med alle de andre jødiske fangene som var plassert på Falstad. Vi vet lite senere hva som skjedde med Josef. Men han var fange ved Auschwitz og det var få jøde fanger som kom levende derfra. Vi regner dermed at han døde i denne leieren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no