Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




27.10.2010

Olav Duun vgs gruppe 8

Blogg om vårt besøk på Falstad 27/10-10

I dag var vi på besøk sammen med klassen vår på Falstad, som var en fangeleir under 2.verdenskrig, styrt av tyske voktere. Falstad var den nest største leiren i Norge under krigen. Vi fikk i oppgave å skrive en blogg om en av de jødiske fangene som satt her i fangenskap, Josef Grabowski. Gjennom å lete i forskjellige primærkilder skulle vi skrive ett blogginnlegg om livet hans og hvem han var som person. Vi lærte mye etter vårt opphold på Falstad.

Josef Grabowski

Josef Grabowski var en tysk jøde som satt i fangenskap på Falstad.
Under krystallnatten i 1938 ble han tatt til fange i Tyskland og satt i konsentrasjonsleiren Buchenwald og senere løslatt 29.november 1938. Det antas at han ble løslatt hvis han lovte å flytte fra Tyskland. Han ble arrestert av sikkerhetspolitiet og plassert i fangeleiren i 1942. Han jobbet som kantor i Trondheim, dette var også grunnen til oppholds – og arbeidstillatelsen hans i Norge. Kantor er en person som er musikalsk ansvarlig for menigheten, noe som gjenspeiler seg senere i den tyske fangeleiren. Fangevokterne oppdaget tilfeldigvis hans evne til å synge, og ble senere et fast underholdningsbidrag i leiren. Ikke nødvendigvis for fangene, men vokterne likte også godt å høre på Josefs mektige operastemme. Det var foreløpig ikke enkelt for han å få oppholdstillatelse i Norge. Den første søknaden ble avvist, men da han søkte året etter, gikk broren Leopold, som var overkantor i København, god for Josef og søknaden ble innvilget. Denne søknaden var bare for ett prøveår, han søkte året etter om å få utvide sitt opphold ytterligere ett år til, som han også fikk innvilget. Hans kone fikk også oppholdstillatelse i Norge på grunn av vanskelige leveforhold i Tyskland. Josef og hans kone, Liesbeth, ville seg egentlig til USA, men rakk aldri å få noe svar på søknaden. I 1941 søkte han på nytt om visum i ett år til, men søknaden ble ikke behandlet, og han bodde ulovlig i Norge fra 1.januar 1941, til høsten 1942 da han ble tatt til fange.

I 1943 ble alle jødene fra Fallstad fraktet til Oslo, og sendt videre til Polen og Tyskland. Derfor er det usikkert når Josef og hans kone døde, men det antas at de døde i Auschwitz i 1943.

Vi brukte kilde 5 og 2 på grunn av at de inneholdt mest relevant stoff for vår oppgave. Vi har ikke brukt noe tid på å finne ut om hans oppvekst og familie.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no