Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




18.02.2010

Mære vg skole: Gruppe 4

En dag som forsker på Falstad

I dag den dag, navngitt Torsdag var vi her samlet på Falstad, gruppe 4, i dette erend å kartlegge Josef Grabowski, fange 424s liv og virke. Vår oppgave gikk ut på å finne ut av hva denne mystiske person tog til seg fra det år 1938 til 1943, da alle spor så ut til å forsvinne ut i det ukjente.

Vår første opservasjon var at under krystallnatta, den fjrede til den femte november 1938 ble hen tatt til fange av nazistene i fangeleiren Buschenwald.

Den frie dag, 29 november i 1938 ble han løslatt fra Buschenwald, den såkalte: « Akrions – Jude», og han blir fri, enn så lenge...

Ikke lenge etter gifter den frie Josef seg med sin framtidige hustru, Liesbeth Wolff, dette skjedde den 14. desember 1938.

Han reiste fra Tyskland til Noreg den 4/5 1939 som følge av Isidor Isaksens søknad om å få han til landet som kantor for det Mosaiske trosamfunn i Trondheim by. Dette lykkes ikke første gang, men derimot den andre.

Han kom til Noreg og sendte omsider ut en søknad om å få sin hustru, Liesbeth til sin bopel i Inherredsveien 9 i Trondheim by. Dette skjedde den 5/11 1939.

Josef ble hentet inn av politiet av den årsak at han var av jødisk opphav, og han ble bringt til Falstad fangeleir 9/10 1942. her ble han værende til han, etter hardt straffearbeid, ble sendt til Berlin.

Fra Berlin ble han sendt til Auschwitz den 2/3 1943. Her slutter alle spor, i mai 1943, han antas derfor død.

Dette har vært meget lærerikt og interessant og ikke minst, en morsom dag på Falstad!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no