Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




18.02.2010

Mære vg skole: Gruppe 3

Josef Israel Grabowski.
Alle jøder måtte ha et mellomnavn for og skille seg ut fra folkemassene. Nürenbergloven som fratok jøder alle sivile rettigheter. Alle gutter måtte ha israel som mellomnavn og kvinnene måtte ha Sara.

Torsdag 18.03.10

mære landbabruksskole var på besøk på falstad fangeleir. Vi var veldig sultne når vi kom så vi klart ikke å jøre så mye førri vi spiste mat.
Vi spiste mat å begynte å gå å titte rundt omkring på utstillingene

vi fikk en oppgave om å finne ut mere om josef grabowski, Hvor Josef Grabowski ble født & Hvor han bodde i 1938, og hvordan han kom til Norge
det vi fant ut er at Josef ble født i polen den 11.5.1911. han hadde tre søsken, to brødre og en søster. Søknene het Sigfred, Leopold og Miriam.
Josef var 27 år før han ble gift. Han giftet seg med Lisbeth Wolf. Han søkte oppholdtilatelse i norge i den samme tiden som han giftet seg, men den ble avslått. Men han fikk kommet seg jennom et smutthull ved og ordne seg arbeidsavtale som kator i den mosaiske pedagogen i Trondheim i Norge.

Etter en stund søkte han oppholdstillatelse for sin fru og fikk den innvilget, men til hans store sorg så døde hunn i gasskammeret i 1942.

senere ble han tatt til fange da tyskerne tok over de pedagogene som var i Norge. Han ble satt inn på Falstad fangeleir. Blant fangene ble han sett på som en stor sanger. Grunnen var at han hadde en mektig sangstemme og var operasanger før krigen.

Under studiene fant vi ut at blant fangene på Falstad var han ikke kjent med sitt navn, men han ble husket som en sanger, vi hørte en historie som ble fortalt av en annen fange, der han fortalte at en dag ble de ført ut i gården, stilt opp i rekker. Soldatene førte opp en annen fange og stilte han opp på et kummlokk midt på plassen, der han fikk synge. Mange av de innsatte begynte og gråte. Sangen ble beskrevet som noe himmelsk i Falstads helvette.

Blant josef var det nermere 1500 jøder i Norge under krigen. 771 av dem ble sendt til Auzwitch i fangeleiren der.
Det siste som er igjen av spor vi fant av josef var en løslatelsesordre, der det sto et spørsmålstegn om josef var løslatt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no