Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




14.02.2011

Nesset ungdomsskole A: Gruppe 3

Nå har gruppe tre akkuart samlet seg og klar til å sette sammen alt av stoff vi har letet oss frem til i arkivet på Falstadsenteret. Temaet er jøden Josef Grabowski som var fange her rundt 1940-tallet.

Josef Garbowski ble født i Posen 11.mai 1911. Josef vokste opp sammen med de tre søsken Leopold, Siegtred og Miriam. Senere flyttet han til Gleiwitz og utdannet seg som lærer og kantor som sanger i synagogen.

I 1933 ble Adolf Hitler utnevnt til diktator i Tyskland. Han bestemte seg for å utrydde alle de som var mindreverdig i hans syn. De ble sendt til konsentrasjonsleirer eller fangeleirer der de ble en tvunget til å arbeide før de ble drept.
Natt til 10. november 1938 ble det satt i gang en aksjon mot jødene i den Tyske staten (krystallnatten). Der ble Josef Garbowski tatt til fange og sendt til fangeleiren Buchenwald og fikk fangenummeret 27356. 29.november ble han sendt ut med en betingelse, at han forlot Tyskland. 14. desember 1938 giftet han seg med Lisbeth Dorothea Walff, og de bestemte seg for å søke asyl i Norge. Mange ganger fikk de avslag på søknadene deres, men 4.mai 1939 flyttet Josef til Trondheim og Lisbeth 5.november. De levde som frie i Trondheim i sånn ca. To år. I disse årene var hun hjemmeværende og han sang i forskjellige orkester og fikk gode kritikker i avisene. I 1940 ble Norge okkupert av Tyskland og to år senere ble jødesamfunnet i Trondheim tatt til fange, damene ble satt på kalvskinnet i Trondheim og mennene ble sendt til Falstad.

Han satt ikke lenge på Falstad før han ble sendt til Auschwitz i Polen, der ble han registrert 2. mars 1943. Etter dette har han ikke etterlatt seg noen spor og man tror derfor at han har blitt drept.
Nå skal læreren sette inn minne pennen i dataen så BLOGGES

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no