Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




05.11.2010

Verdal vg skole: Gruppe 8

Fange nr. 424


Etter et innholdsrikt opphold i en ekte fangeleir, nærmere bestemt Falstad, sitter Gruppe 8 igjen med mange sterke inntrykk, spesielt angående en fange ved navn Josef Grabowski.

Hvem var han?
Hva er hans historie?

Ut ifra utstillingen og kildene vi har funnet her på Falstad, har vi greid å snekre sammen, om ikke så alt for mye, noen svar på våre spørsmål rettet mot denne mannen.

Josef og hans tre søsken: Leopold, Siegfred, Miriam og Josef.


11.05.1911 kom Josef krabbene til verden, i landet som er kjent som Polen. 14. desember 1938 giftet han seg med Liesbeth Wolff.
Natt til 10. november samme år, nærmere bestem Krystallnatten, ble 30.000 jøder tatt til fange, og 10.000 ble send til Buchenwald, deriblant unge Josef Grabowski.
Han ble senere løslatt som en «aktions-jude», det vil si at han måtte forlate Tyskland så fort som mulig, og aldri vende tilbake.
Josef dro først til København i Danmark, hvor han bodde hos sin bror, Leopold. Besøket var bare midlertidig, da han senere dro til Norge.
Han søkte først om oppholdstillatelse på egen hånd, men ble avslått fordi Centralpasskontoret mente at lønnen var for lav, og at han ville av den grunn bli en byrde for det norske samfunn.
«Det Mosaiske Trossamfunn» i Trondheim garanterte at de ville ta vare på ham, slik at han ikke falt utenfor, og etter anbefaling fra broren Leopold, ble han etter mye om og men kantor. Han kom til Trondheim 4.mai 1939.
Høsten 1942 var det massearrestasjoner av jøder fra «Det Mosaiske Trossamfunn» i Trondheim.
Alle menn, inkludert Josef, ble sendt til fangeleiren SS Strafgefangenenlager Falstad.
Han ble fort en markant skikkelse i Falstad miljøet. Tyskerene fant ut at han var en utmerket sanger, og de fikk ham til å synge de vakreste toner, som både påvirket vaktene og fangene.


Josef sitt fangekort fra Falstad.


Noe som illustrerer Josefs innvirkning på både innsatte og vakter kan sees ut ifra en spesiell hendelse som fant sted en sen høstkveld.
Etter hans fantastiske opptreden sto alle helt stille, og bare beundret stillheten, helt til en hund ulte stillheten bort.
Da forstod vaktene hva som hadde skjedd, og de straffet fangene hardt for et øyeblikks menneskelighet. De innsatte fikk skylden.

Alle spor etter Josef Grabowski slutter i Auschwitz, da en stor del av jødene som ankom ble sendt rett i gasskammer, mens en liten andel ble sendt til en arbeidsleir, hvor de utførte tvangsarbeid.




Skrevet av:

Pål, Marius, Eirik og Mayd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no