Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




03.11.2010

Verdal vg skole: Gruppe 8

Josef Grabowski

Idag har vi hatt en innholdsrik og interessant dag på falstadsenteret. Vi har fått et lite innblikk om hvordan livet for fangene på Falstad fangeleir var under 2. verdenskrig. Et intervju med Knut Gjørtz, en fange på falstad under krigen, fortalte om en minneverdig episode som hadde gjort sterkt inntrykk på ham under en samling ute i borggården. De tyske vaktene hadde beordret opp fange nr 424 opp foran alle de andre innsatte, deretter ble han beordret til å synge sanger etter de tyske vaktenes ønske. Denne episoden gjorde ikke bare sterkt inntrykk på Gjørtz, men det er også flere andre innsatte som har fortalt om akkurat samme situasjon i ettertid og hvordan dette, for en kort stund, ga dem et lite lyspunkt i det helvete som foregikk på fangeleiren. Etter at vi har fått servert et foredrag om falstad og hvordan det fungerte under krigen og denne episoden, om fange nr 424, Josef Grabowski, fikk vi en oppgave om å dra antallet jøder under krigen ned fra 9 millioner til en. Vi fikk den flotte utstillingen falstad har skapt i sin interesse om hvem fange nr 424 egentlig var og hvordan livet hans foregikk til disposisjon i vårt prosjekt om å utvikle en historie om han og livet hans.

Hvem var han og hva var hans historie?

Josef Grabowski ble født 11.05.1911 i Posen i Tyskland. Der bodde han med sin far Simon, sin mor Rosa, sine brødre Siegfried og Leopold og sin søster Miriam. Hans navn er registrert i ulike folkeregister i de polske byene Poznan og Gliwice, der han var bosatt før hans liv i Norge og mest trolig som barn og ung mann. Stort mer opplysninger om hvordan hans barndom var fant vi ikke.
I 1938 hadde han møtt sin store kjærlighet, Liesbeth Wolff (30.04.1920), og de giftet seg 14.desember 1938. Etter dette, fra 1938-39 var Grabowski registrert bosatt på to ulike forskjeller i Gliwice. På denne tiden var store mengder jøder på flukt ut i fra Tyskland da jødene blir sett veldig ned på og rettigheter er nesten ukjent for dem, da de nesten ikke har noe som helst av dette. Mange land, inkuldert Norge, nekter også å ta imot jødeflyktninger da de frykter en «jødeoversvømmelse». I Tyskland pålegges jødene ulike krav for å klare å skille dem fra det tyskerne mente var «vanlige folk». Blant annet blir det krav om jødiske tegn der menn pålegges navnet Israel sammen med sitt eget navn, det samme med kvinnene som pålegges navnet Sara. Grabowskis kone ble pålagt navnet Sara sammen med sitt eget.

Josef var en av de jødene som prøvde å komme seg inn til Norge og søker om oppholds og arbeidstillatelse gjennom det Mosaiske trossamfunnet. Han klarte til slutt å skaffe seg oppholds og arbeidstillatelse 4. februar i 1939 og ankom Norge 4. mai 1939. Hans kone ankom Norge litt senere, 2. november i 1939. Han ble ansatt som kantor i Det Mosaiske Trossamfunnet i Trondheim. Hans tillatelse var gyldig fram til 1. februar i 1940 og fikk avslått sin søknad om videre oppholdstillatelse i 1941. I 1942 var jødeutryddelsen for alvor i gang og i løpet av måneder blir hundretusener av jøder innsatt i fangeleirer, inkludert Josef Grabowski. Han ble innsatt på Falstad fangeleir som fange nr 424 9. oktober 1942 grunnet hans jødeidentitet. Det er usikkert når han blir løslatt fra falstad men hans navn er registrert i transportlistene, Ost transport nr 32, 2. mars i 1943. Etter dette har det ikke kommet frem med sikkerhet hva som skjedde med ham og hans kone, men de begge er blitt ansett som å ha dødd i 1943.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no