Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




16.11.2010

Steinkjer vg skole: Gruppe 8

Fange nr. 424 – Josef Grabowski
I dag var vi på Falstad sammen med en annen påbyggingsklasse.
Der fikk vi en del informasjon om selve fangeleiren Falstad, og hvem Josef Grabowski var. Vi fikk i oppgave å skrive et blogginlegg om Josef, for å få et bedre innblikk i denne fangens liv, og finne ut om hans historie.
Josef Grabowski ble født den 11. mai i 1911, i en tysk by kalt Posen. Den er forøvrig polsk den dag i dag. Josef var jøde, og tysk statsborger. Han var utdannet kantor ved de jødiske seminarer i Nürnberg og Køln, og ble ansatt ved det Mosaiske Trossamfunn i Trondheim i 1939, etter at han hadde kommet til Norge som flyktning og fått arbeidstilatelse.
Josef hadde to brødre; Leopold og Siegfred, og en søster; Miriam. Han var gift med en kvinne med navn Lisbeth Dorothea Wolff, som var en jødisk kvinne født den 30. april 1920 i Gleiwitz, Tyskland. Hun var også ansett som polsk flyktning, og kom til Trondheim den 5.11 i 1939.
SS beslagla og inndratt formuen og alt hans eiendeler den 6. oktober 1942, og den 9.oktober ble han tatt til fange, og satt i fangeleiren Falstad.
Josef var operasanger så en kveld ble han kommandert til å synge tyske sanger, mens alle fangene stod i rekker og hørte på. Etter en 15 minutters tid var det dødsstille på Falstad. SS folkene stod helt stille, å de fleste fangene stod med tårevåte øyne. Det var et nydelig vær men kaldt.
Josef var i kategori «gul 1», som ville si at han var jøde.
Etter en tid på Falstad ble Josef Grabowski sendt til en fangeleir i Polen. Det er ikke registrert en dødsdato på Josef Grabowski, men han antas omkommet under 2. verdenskrig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no