Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




18.11.2010

Steinkjer vg skole: Gruppe 3

Josef Grabowski



Josef Grabowski ble født 11. mai i 1911 i Posen i Tyskland og kommer fra en jødisk familie. Faren het Simon Grabowski og var selger, og moren het Rosa. De hadde, inkludert Josef, fire barn; Leopold, Siegfrid, Miriam og Josef.


Grabowski ble fengslet i konsentrasjonsleiren i Buchenwald, men kom seg ut av leiren med hjelp av broren Leopold. Broren ordnet også reise til København, og Grabowski søkte om oppholdstillatelse i Norge. Han giftet seg også med Liesbeth Wolff.

Josef Grabowski fikk mellomnavnet Israel når det ble bestemt i Tyskland at alle jøder måtte ha et jødisk mellomnavn sånn at man kunne avklare jødisk status.

Grabowski fikk oppholdstillatelse i Norge i 1939, og etter at han dro dit søkte han om oppholdstillatelse til kona Liesbeth. Han fikk jobb som kantor og religionslærer i synagogen i Trondheim. Siden Norge ikke hadde noe utdannelse for jødiske kantorer, henvendte de seg til utlandet. Grabowski så seg villig til å ta jobben for et år med en månedslønn på 150 kr. Han ble også medlem i et kor, hvor han var tenor.

Han søkte om forlengelse av oppholdstillatelsen i 1940, men den ble ikke behandlet. I 1942 ble han arrestert og sendt til Falstad, og senere Auschwitz, hvor han døde i i 1943.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no