Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




26.11.2010

Høgskolen i Nord Trøndelag: Gruppe 8

Hvem var Josef Grabowski.

Allmennlærerutdanninga fra HINT var på falstad en dag og skulle gjennomføre et undervisningsopplegg beregnet for 3. års videregående elever. Dette opplegget gikk ut på å fordype seg i en person som var fange på Falstad. Vi ble delt inn i åtte grupper der vi fikk forskjellige presentasjons måter. De ulike måtene var, blogginnlegg, radiosamtale og lysbildeframvisning.
Vi fikk blogg som presentasjonmåte og oppgaven hadde følgende underpunkt

• Hvem var Josef Grabowski?
• Hva er hans historie?

Hvem er Josef?

Josef Grabowski var tysk/polsk jøde som levde under krigen. Han var født 11.05.1911 og hadde tre søsken, Leopald, Sigfred og Miriam. Josef bodde i Gliwice og Poznan og var registrert i flere ulike folkeregistre. Han gift med Lisbeth Wolf og de hadde ingen barn sammen. Yrket hans var kantor som er en organist. Leopald, hans bror var også utdannet kantor og fikk senere jobb i Danmark.
Fra venstre: Lopald, Sigfred, Miriam og Josef.

Hans historie
Den første dokumentasjonen som finnes i forhold til hans utreise fra Tyskland er arrestasjonen under krystallnatten i november 1938. Han ble da sendt til Buchenwald konsentrasjonleir der han fikk utdelt fangenr. 27356. Den 29.11.1938 ble han løslatt som aksjonsjøde, under den forutsetning at han kom seg ut av landet så fort han kunne. Deretter søkte han oppholdstillatelse i Norge. Han fikk avslag på søknaden, da Norge ikke anså jøder som politiske flyktninger. Deretter søkte han en gang til med garanti fra det jødiske trossamfunn i Trondheim. Han fikk da oppholdstillatelse

Josefs bror Leopald, søker oppholdstillatelse på vegne av broren, med det mosaiske trossamfunnet som garantist. Han fikk komme til landet, men måtte da dokumentere arbeidstillatelse. Grabowski fikk arbeid som kantor i menigheten. Josef ankom Trondheim. 4. mai 1939. Bakgrunnen for at han skulle til Norge var for at han skulle reise videre til USA. Han kom seg aldri dit. Deretter søkte han for at kona skulle få komme til Norge. De bodde i Innherredsveien 9 i Trondheim. Josef Grabowski var også en aktiv sanger og medlem av Nidaros Mandsangforening.

I 1941, strammes grepene om jødene verden rundt, også i Norge: Norsk politi gjorde beslag på synagogen i Trondheim, jødiske menn ble arrestert, og sendt til Falstad. Kvinner/barn ble samlet på museumsplassen og sendt rett til Auschwitz. Høsten 1942 foretaes det en massearrestasjon av jøder i Norge.

Livet på Falstad
Falstad var, for jødene, bare en mellomstasjon før de ble deportert videre. På fangelisten ble jødene markert som «Gul 1», som viste at de var jøder. Jødene fikk en helt annen behandling enn resten av fangene. De ble holdt separat fra de andre fangene, på «jødeloftet». De spiste dåligere mat, de måtte jobbe hardere, og benytte svært primitive arbeidsmetoder. De vasket gulvene med tannkost, og det var stor utbredelse av vold og tortur.
Josef Grabowski var, som nevnt tidligere, tenor, og hans sangstemme ble ofte benyttet på Falstad. Han hadde en vakker røst, som gledet og rørte dypt, hans publikum. Det finnes flere beskrivelser av hans opptreden av andre fanger. Hans første og siste opptreden, gjorde tydeligvis sterkt inntrykk. Den dramatiske sangen «Volgalied», gjorde så sterkt inntrykk at de tyske soldatene gikk inn. Kanskje i skam?

Alle norske jøder ble sendt videre til Oslo for å bli depotert til Auschwith. I alt ble 771 jøder sendt. Josef Grabowskis navn ble ført opp i transportlisten fra den 2.3.1943. Hans videre skjebne er ikke dokumentert. Kildene antyder at både han, og hans kone Lisbeth Sara, døde i 1943.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no