Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




06.10.2010

Skogn ungdomsskole: Gruppe 8

Josef Grabowski

Han ble født 11.05.1911 i Posen(senere kalt Polen), og var tysk statsborger. Josef var yngst av sine 3 søsken, Siegfred, Leopold og Miriam. Hans far het Simon (1878) og moren het Rosa (1877).

Han var utdannet innen yrket kantor, og fikk seg senere jobb som kantor i Det Mosaiske menigheten i Gleiwitz. 20. desember 1938 ble søknaden hans om arbeids- og oppholdstillatelse avslått. Men den 2. Januar 1939 sendte han en personlig søknad og i februar 1939 ble søknaden innvilget og senere flyttet han til Kongens gate 84 i Trondheim. Etter hvert søkte han jobb som kantor ved Det Mosaiske Trossamfunn i Trondheim, og fikk jobben. Han giftet seg med Lisbeth Grabowski den 4. desember 1938, og den 28. august 1939 fikk han innvilget innreisetillatelse for hennes hustru. Lisbeth hadde tidligere Wolff som etternavn,og hun ble født den 30. april 1920 i Gleiwitz. I 1938 satt han inne Buchenwald, men ikke på grunn av krigen, men på grunn av at Hitler hadde kommet til makten. Josef var veldig glad i å synge, spesielt glad i å synge opera. Han var tenorsolist under et symfoniorkester 03.04.1940.

Han ble den 9. okstober 1942 satt inn på fallstad. Og den eneste arrestordren de hadde på han, var at han var jøde. Som sagt vet vi at han var glad i å synge, og på Falstad fantes det ingen grammofoner. Derfor lot Tyskerne Josef få lov til å synge høyt for dem. Dette rørte mange,og var et stort lys for fangene som satt her. Julius Paltiel og Knut Gjørts er to fanger som opplevde dette og har fortalt om dette senere. De fortalte at det var veldig mange som gråt under syngingen. Ingen vet enda hvor og når Josef Grabowski døde.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no