Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




26.10.2010

Olav Duun vgs gruppe 8

Josef Israel Grabowski

Josef Grabowski var en polsk jøde. Han ble født i Posen, i dag kalt Poznan, i 1911, men han hadde tysk statsborgerskap fordi Posen var en provins i Preussen som var en del av det tyske forbund etter første verdenskrig. Grabowski ble første gang arrestert i Tyskland under Krystallnatten, men ble løslatt igjen kort tid etterpå, betingelsen var at han kom seg ut fra landet. Deretter søkte han om oppholdstillatelse i Norge men fikk avslag flere ganger grunnet at Norge i 1938 nektet å ta inn jødiske fanger. Jødene måtte også ta jødiske fornavn etter innførte krav, som f.eks. Sara eller Israel. Prosessen endte med at han fikk en garanti fra Det Mosaiske Trossamfunn og av den grunn oppholdstillatelse i Norge.

Grabowski kom til Norge i 1939 fra København hvor hans bror Leonard bodde og jobbet som kantor. Han hadde egentlig tenkt til å reise videre fra Norge til USA, men bosatte seg i Trondheim sammen med kona Lisbeth. Hun søkte også om oppholdstillatelse i Norge og fikk den godkjent samtidig som ektemannen. I Trondheim jobbet han som kantor ved Det Mosaiske Trossamfunn, som innebar at han sang og organiserte musikken i kirken.

Den 9 oktober 1942 ble Josef Grabowski arrestert og innsatt på Falstad fangeleir. Hans oppholdstillatelse i Norge tok slutt omkring 1941, fordi Norge ble okkupert av tyskerne og reglene ble strammet inn. Grunnen til at han ble arrestert var hans jødiske bakgrunn. I fangeleiren ble Josef fort kjent for hans nydelige røst. Han var tidligere operasanger og hans opptredener ble godt mottatt fordi de andre fangene og vaktene fikk følelsen av å være på et bedre sted.

Josef Grabowski ble videre sendt til Auschwitz i Polen og ved transportlistene inn til fangeleiren stopper informasjonen om han. Man regner med at han døde i 1943 siden ingen kilder er blitt oppbevart etter Auschwitz.

Kilder:
Josef Grabowskis kort fra fremmedregistret illustrerer godt innlegget. Tidslinjen av hendelsene som tok plass i resten av Europa og verden var til god hjelp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no