Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




27.10.2010

Olav Duun vgs gruppe 4

Tur til Falstad

I dag måtte vi på klassetur, alle tredje klassinger altså. Det tok cirka to timer å kjøre til Falstad senteret. Meningen med turen var at vi måtte få litt mer kunnskap om jødeutryddelsen under den andre verdenskrig. Klokken var litt over ti da vi kom fram. Her traff vi to hyggelige damer, Åshild og Ragnhild. De fortalte oss om en mann som het Josef Grabowski, som var en av fangene på Falstad under den andre verdenskrig.


Josef Grabowski

Josef Grabowski var født den 11. mai, 1911, i Posen, Tyskland. I 1938 ble han arrestert under den kjente Krystallnatten. Han bodde da i den tyske byen Posen, sammen med sin kone, Lisbeth Grabowski. Han ble etter hvert løslatt, og planen var å flykte til USA via Norge. Så han søkte om oppholdstillatelse i Norge, men Norge hadde på den tiden en restriktiv innvandringspolitikk der jøder ikke ble sett på som politiske flyktninger. Så for å komme inn i Norge måtte han ha skaffet seg jobb for ikke å være en byrde for det Norske samfunnet. I 1939 hjalp det mosaiske trossamfunnet i Trondheim han med å skaffe seg en jobb som Kantor. Så den 4-05-1939 kom han til Norge fra København. Hans kone kom til Norge 6 måneder senere. Men i 1942 når nazistene startet med konsentrasjonsleirer, ble Josef sammen med 771 andre jøder arrestert i Norge. Han ble midlertidig sendt til Falstad fangeleir.

På falstad ble de fleste jødene sendt videre til Oslo og deretter deportert til de Tyske konsentrasjonsleirene. Josef ble sendt til Auschwitz og døde mest sannsynlig der, i alle fall slutter sporene etter han i transportlistene inn til fangeleiren. Jeg er ikke helt sikker på hva som hendt med han, men det finnes ingen bevis på at han overlevde, så mest sannsynlig ble han henrettet i Auschwitz.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no