Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




26.10.2010

Olav Duun vgs gruppe 3

« Es steht ein soldat am Volga strand»

« En kveld ble en partisan kommandert, men hva fangevokterne ikke viste, var at vedkommende var operasanger. Han sang på tysk, den vakre og dramatiske sangen Volgalied fra Tsarevitj, som begynte slik : Es steht ein soldat am Volga strand... Dette gjorde han med stor innlevelse og kraftig stemme. Tyskerne som overvar dette sto tause og etter en stund gikk de inn, og far mente de skammet seg, og han opplevde dette som den eneste gangen de viste menneskelig sinnelag»

Operasangeren nevnt ovenfor var en polsk jøde, og senere fange ved Falstad fangeleir. Hans navn var Josef Grabowski, født i byen Posen den 11 mai, 1911. han var yngst i en søskenflokk på 4 og ble senere gift med Liesbeth Wolff den 14 desember 1938.

Grabowski var tidligere ansatt som kantor, organist, for den jødiske menigheten i Berlin-Friedenau, , og ble senere overkantor og lærer i Gleiwitz i Schlesien. Krystallnatten den 9-10 november 1938 ble et vendepunkt for Grabowski, da han som aksjonsjøde ble arrestert og sendt ut av nazi-Tyskland som en midlertidig løsning på jødeproblemet. Hans bror som oppholdte seg i København var også kantor, og via han fikk Josef en stilling som kantor i det mosaiske trossamfunnet i Trondheim. Hvert år var han nødt til å søke om oppholdstillatelse og innvandringstilatelse i Norge, men da nazistene tok kontroll over Norge i 1940 ble det vanskeligere for jøder å få godkjent deres søknader.
¨
Trondheim var den første byen i Norge som begynte jødearrestasjoner, hvorfor er fortsatt et ubesvart spørsmål. Den 21 april 1941 ble synagogen i byen beslaglagt av tyskerne, og etterhvert ble jødene arrestert og sendt til fangeleirer i Norge, deriblant Falstad fangeleir.

Josef Grabowski ble arrestert og innsatt i Falstad fangeleir den 9 oktober, 1942. Ved arrestasjon ble han fratatt alle hans eiendeler, som blant annet alle klær og møbler. Han befant seg i Falstad i bare noen knappe måneder, før han deretter ble sendt videre til Oslo.

Alle spor etter Josef Grabowski ender ved transport i båt fra Oslo til fangeleiren Auschwitz i 1943.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no