Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




13.10.2010

Meråker vg skole: Gruppe 3

«Es steht ein Soldat am Volga Strand»

Det står en soldat ved Volga Strand. Slik begynner sangen som Josef ble tvunget til å synge under sitt opphold på Falstad. 9.oktober 1942 kom Josef Grabowski til fangeleiren her. Han var opprinnelig fra Posen, som idag tilhører nåværende Polen. Hvem var egentlig denne mannen? Og hva gjorde han her?

Dette var spørsmål som sirkulerte rundt i våres hoder etter en kort innføring i utstillingen ved fangeleiren på Falstad. Dette synes vi i utgangspunktet var meget interessant. Historien til Josef har jo ikke blitt fortalt av Josef selv, men av mennesker som kjente til han. Det har også blitt funnet diverse bevis for hans eksistens. 11. mai 1911 ble han født i Posen. Det vi vet for sikkert er at han var fange her på Falstad. Første inntrykket vi vi fikk når vi kom til Falstad var at vi ikke syntes det lignet så veldig på en fangeleir. Når vi kom inne i gården, så begynte det å ligne mer og mer. Det er helt utrolig at det får noen tiår siden sto fanger i akkurat samme gården. Josef Grabowski sin historie har tydelig satt sitt preg på dette stedet. Det første vi la merke til når vi kom inn døren var utstillingen som dedikerte til han.

Etter litt detektivarbeid fant vi ut litt basis informasjon om denne mannen. Vi fant ut at han var en jøde, som kom fra en familie som besto av faren Simon, moren Rosa, brødrene Siegfred og Leopold og søsteren Miriam. Informasjonen fra Josef sine yngre år er ukjente for oss, derfor fant vi ikke så mye om akkurat denne tiden. Det er ikke før i 1938 under «krystallnatten», at vi vet at Josef ble tatt til fange og brakt til fangeleiren ved Buchenwald. Her ble han ikke lenge. Han ble løslatt som aksjonsjøde 29.november 1938. Tyskerne hadde ikke kommet til endelige forklaringen av jødeproblemene, så de ville sende alle jødene ut av landet. Josef ble satt fri på en betingelse, og det var at han måtte komme seg ut av tyskland. Etter dette begynte han å søke om oppholdstillatelser. 19. desember 1938 søkte han om oppholdstillatelse i Norge, men ble avslått to dager senere. 1.februar 1939 fikk han innvilget innreise og arbeidstillatelse i Trondheim i Norge. Dette var fordi de trengte en jødisk kantor i Trondheim. Han jobbet deretter som kantor og prøvde å få kona si, Liesbeth til Norge. Liesbeth fikk innreise tillatelse i Norge 24.oktober 1939.

Ekteparet ville reise til Amerika, men planene endret seg drastisk. Han havnet på Falstad (som tidligere nevnt) 9.oktober 1942. En annen fange ved Falstad forteller om en episode han opplevde av Josef. Josef hadde blitt tvunget til å synge foran alle andre fangene, og ble stilt opp midt i gården på komme lokket. Han måtte synge tyske soldatsanger. Han hadde en nydelig røst, som skar seg inn i hjerteroten på de som sto å hørte på. Fangen som forteller dette skjønte ikke at noe så vakkert kunne være i et helvete som Falstad. Sangen han sang heter Tsarevitj. «Es steht ein Soldat am Volga Strand» slik starter sangen.

I 1943 ble navnet hans funnet i registret ved fangeleiren i Auschwitz. Etter denne tid har vi ingen informasjon om hans videre skjebne. Men de anser han som avgått med døden.

Vi synes dette prosjektet var interessant, men det hadde vært enda morsommere å finne ut enda mer informasjon om tiden hans under oppholdet på fangeleiren på Falstad. På en annen måte kan det også være bra at vi ikke får utdelt all informasjonen, fordi da må vi tenke litt mer selv. Det gir oss litt utfordring til å selv prøve å se for oss hvordan det så ut her tilbake i den tid. Men igjen, så hadde det vært greiest å få servert hvordan de hadde her, for det er fortsatt det vi er nysgjerrige på..

Vi blogges!

1 kommentar:

  1. Så flott at dere fortsatt er nysgjerrige på å finne ut mer om historien på Falstad. Vi takker for innsatsen, og ønsker dere velkommen tilbake!

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no