Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




12.10.2010

Meråker vg skole: Gruppe 3

JOSEF I. GRABOWSKI- Fangen med sangen

Historien om Josef Grabowski er ukjent for de fleste av oss. Etter ett flott foredrag og presentasjon på Falstadsenteret ble vi oppmerksomme på «fangen med stemmen». Og vi fikk i oppgave å finne ut mer om Josef.

Josef Israel Grabowski født i Posen (Poznan) den 11. mai 1911. Han var av Mosaisk tro, det vil si jøde. Han hadde 3 søsken, Leopold, Sigfried og Miriam. Hans far Simon var selger av yrke og arbeidet med det. Simon var født i Posen den 21. august 1878. Mora het Rosa og var husmor, og hadde ingen utdanning.
I 1935 var han bosatt i Berlin hvor han jobbet. Etter dette flyttet han til Gleiwitz, nå kalt Gliwice. Han fant raskt tonen med ei lokal jente. Josef ble gift med Lisbeth Dorothea fra Gleiwitz. Hun var født i 1920, den 30. april i Gleiwitz i Tyskland. Han var registrert på to adresser i byen Gliwice, en by i daværende Tyskland, nå en polsk by.
Han var registrert på to adresser i Gleiwitz i årskifte 1938-1939. Markgraffenstrasse 7 og Reicpräsidentplatz 17.

Josef ble arrestert av tyske offiserer «Krystallnatten» i Gleiwitz. Da ble han satt i fangenskap i Bischenhoug. Etter en periode i fangeleiren ble han frisatt. Han søkte da om tillatelse til å flytte til Norge. Mens henvendelsen ble vurdert flyttet han til København i Danmark hvor broren Leopold bodde. Leopold arbeidet da som kantor i det Mosaiske trossamfunnet i København. Leopold henvendte seg til det Mosaiske trossamfunnet i Trondheim hvor han anbefalte hans bror Josef til stillingen som kantor der.

Etter å ha lest flere referat fra styremøter og råd i det Mosaiske samfunnet i Trondheim blir det klart at ledelsen der oppe ikke sier seg villig til å betale lønn og andre utgifter for at Josef skal bli ansatt. Leopold bestemmer seg derfor for å «sponse» hans første lønn som kantor i Trondheim.
Han betaler det Mosaiske samfunnet i Trondheim 900 kroner for Josefs første halvår som kantor. Det vil si at Josef fikk 150 kroner i måneden i lønn det første halvåret. Hans hustru Rosa, hadde problemer med å klare seg alene i Tyskland og derfor gjorde Josef det han kunne for å skaffe oppholdstillatelse til henne. Etter mye om og men fikk Rosa til slutt oppholdstillatelse og flyttet til Norge. For at Josef skulle klare å forsørge både seg selv og kona måtte hans lønn økes. Hans lønn økte med 50 kr i måneden, og han tjente nå 200 kr i måneden.

Etter en periode som kantor i Norge ble han arrestert av tyske soldater og ble sendt til Falstad fangeleir. Han kom til Falstad den 9. oktober 1942. Hans identitet ble omgjort til et simpelt fangenummer (424). Hans kunnskaper og talenter som blant annet sanger var ukjent for de fleste i leiren, men en dag ble han beordret av tyske vakter til å synge. Det tok ikke lang tid før de fleste oppdaget den fantastiske stemmen til Josef. Mange begynte å gråte, og ifølge beskrivelser og intervju av folk som var tilstede i fangeleieren sier at Josef sang fantastisk. Dette var trolig sant, med litt research fant vi ut at han var tenor i «Nidaros Mandsangforening».

Etter oppholdet på Falstad ble han sendt til Auschwitz. Dette er det siste sporet vi fant av Josef Grabowski, mye tyder dermed på at han døde i Auschwitz.

I 1947 ble det reist en bauta på Lademoen, her var Josefs bror, Leopold til stedet og han sang ved avdukingen av monumentet.

Dette var vår oppfatning og historie om Josef Grabowski - «Fangen med sangen».

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no