Fange nr. 424 i SS Strafgefangenenlager Falstad.

Hvem var han? Hvorfor havnet han i fangenskap? Hva hendte med ham?

Denne bloggen fulgte Falstadsenterets undervisningsopplegg om holocaust i 2010. Ved å studere primærkilder i en egen utstilling på senteret gjorde elever i ungdoms- og videregående skoler seg kjent med Josef Grabowskis historie. Samtlige kilder, og forslag til hvordan elever og lærere kan ta dem i bruk er tilgjengelig på nettressursen http://www.grabowski.no/

Se NRKs omtale av undervisningsopplegget her!




12.02.2010

Mære vg skole: Gruppe 3

Josef Israel Grabowski

I dag, den 12.02.10 har vi vært på besøk på Falstad Sentret og laget et blogg innlegg som presenterer historien til Josef Grabowski ved hjelp av kildene i utstillingen.

Josef Grabowski ble født i Polen 11. Mai 1911. De var en familie på 6, Rosa og Simon som hadde 4 barn deriblant Josef. Landet ble tatt over av Tyskere etter 1 verdenskrig, han jobbet som kantor. Han ble tatt til fange med alle de andre jødene under krystall natten 09-10.09.38, krystall natten var en opptrapping av jødeforfølgelsen i Tyskland. Alt det jødene eide ble ødelagt, plyndret og brent, de ville altså ha jødene ut av landet! Han ble da fengslet å sendt til Buchenwald. Han ble løslatt 29.09.38 og giftet seg da med Liesbeth Wolff, da skiftet de navn pga av Tyskerne hadde innført krav om at alle jøder måtte bære legitimasjonskort, de måtte ha jødiske fornavn, Sara eller Israel i tilegg til døpsnavnet.

Han flyktet så til sin bror i København, der han tok kontakt med Norske jøder og fikk oppholdstillatelse og jobb i Trondheim for Josef. Han jobbet i Trondheim til 09.10.42 hvor han ble ført til fangeleiren på Falstad, i 42 bestemte jo Tyskerne seg for å utrydde jøderasen, ikke bare ut av landet med drepe! Så ble han tvunget til å synge forran alle fanger og sine plageånder(tyskerne).

Så ble han sendt med Ostransport 32(tog) som gikk fra Berlin til Auschwitz, hvor han døde i 1943.

Her er søskenflokken på 4...

Faldstad

Dette var det vi fant ut om Josef Grabowski, hans liv og historie. Dette syntes vi var interessant og rystende. Vi fikk godt utbytte av å besøke Falstadsenteret og syntes det var god mat :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en kommentar til innlegget. Kommentarer publiseres så snart de er gjennomgått av bloggadministrator. Du kan også kontakte oss direkte på post@falstadsenteret.no